Prosty przepis na gotowania grzybów krok po kroku
- Przygotowanie grzybów
Oczyść grzyby z resztek ziemi i liści, opłucz je pod bieżącą wodą, a następnie pokrój na mniejsze kawałki, jeśli są duże. - Zagotowanie wody
Napełnij garnek wodą i dodaj odrobinę soli. - Gotowanie grzybów
Włóż grzyby do wrzącej wody i gotuj przez około 15–20 minut (w przypadku świeżych może to być dłużej), od czasu do czasu mieszając. W ten sposób grzyby staną się miękkie i bezpieczne do spożycia. - Odsączenie
Po ugotowaniu odcedź grzyby na sitku i używaj zgodnie z potrzebami w potrawach.
Jak gotować grzyby świeże?
Świeże grzyby prosto z lasu mają intensywny aromat i smak, który warto zachować poprzez odpowiednie gotowanie.
- Czyszczenie grzybów
Świeże grzyby leśne dokładnie oczyść z brudu i liści, a większe kawałki przekrój na pół. - Zagotowanie wody
W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli i niewielką ilością soku z cytryny, aby zachować jasny kolor grzybów. - Gotowanie grzybów
Włóż świeże leśne grzyby do wrzącej wody i gotuj na średnim ogniu przez około 20–25 minut (boczniaki, koźlarze – grzyby o umiarkowanej twardości) oraz nawet do 40 minut dla twardych odmian (prawdziwki, borowiki, kurki). Grzyby o miękkiej strukturze gotujemy maksymalnie do 20 minut (maślaki, podgrzybki). - Odsączenie i przygotowanie
Odcedź ugotowane grzyby i podawaj, dodaj do innych potraw lub przechowuj.
Jak gotować grzyby suszone, żeby nie były gorzkie?
Gotowanie grzybów suszonych wymaga odpowiedniego przygotowania, aby zniwelować ich ewentualną gorycz. Podpowiadamy, ile czasu i jak długo je namaczać.
- Namaczanie grzybów
Zalej suszone grzyby zimną wodą i odstaw na 1,5–2 godziny, aby nasiąknęły. - Zagotowanie świeżej wody
Po namoczeniu odcedź grzyby i przełóż do garnka z czystą, zimną wodą. - Gotowanie grzybów
Gotuj na wolnym ogniu przez około 20–30 minut, sprawdzając, czy gorycz jest wyczuwalna. Jeśli tak, wymień wodę i gotuj przez kolejne 10 minut. - Odsączenie i przygotowanie
Odcedź grzyby i są gotowe do użycia w potrawach.
Jak gotować grzyby do marynowania?
Chcąc, by grzyby do marynowania były chrupiące i smaczne, należy zastosować odpowiedni czas gotowania.
- Przygotowanie grzybów
Oczyść grzyby i pokrój na mniejsze kawałki. - Blanszowanie grzybów
Gotuj grzyby w osolonej wodzie przez 5–10 minut, aby zachowały jędrność. - Przygotowanie do marynowania
Po blanszowaniu odcedź grzyby i natychmiast przełóż do marynaty. Dzięki temu grzyby nie stracą koloru i smaku.
Jak gotować grzyby do mrożenia?
Grzyby przed zamrożeniem powinny być przygotowane w sposób, który pozwala zachować ich smak i strukturę po rozmrożeniu.
- Oczyszczenie i przygotowanie grzybów
Dokładnie oczyść grzyby i pokrój na równe kawałki. - Gotowanie grzybów
Włóż grzyby do wrzącej wody i gotuj przez 5 minut. - Odsączenie i studzenie
Po ugotowaniu odcedź grzyby i pozwól im ostygnąć przed zamrożeniem.
Jak gotować grzyby do słoików?
Gotowane grzyby umieszczone w słoikach to doskonały sposób na ich przechowanie na dłuższy czas.
- Przygotowanie grzybów
Grzyby oczyść i krótko opłucz. - Wstępne gotowanie
Blanszuj grzyby przez 10 minut w osolonej wodzie. - Gotowanie w słoikach
Przełóż grzyby do wyparzonych słoików i zalej świeżą, przegotowaną wodą z solą. Słoiki pasteryzuj przez 20–30 minut.
Jak gotować grzyby, żeby nie ściemniały?
Warto dodać do wody kilka kropli soku z cytryny, aby grzyby zachowały swój jasny kolor
- Przygotowanie wody
Zagotuj wodę z dodatkiem soli i soku z cytryny. - Gotowanie grzybów
Gotuj grzyby przez 15–20 minut w tej mieszance. - Odsączenie
Odcedź grzyby i podawaj lub przechowuj.
Tabela składników odżywczych gotowanych grzybów w 100 g
Składnik | Wartość |
---|---|
Kalorie | 30 kcal |
Białko | 3 g |
Tłuszcze | 0,3 g |
Węglowodany | 4 g |
Błonnik | 2 g |
Sód | 5 mg |
Potas | 318 mg |
Magnez | 10 mg |
Żelazo | 0,5 mg |
Witamina B2 (Ryboflawina) | 0,35 mg |