Kiełbasa to jedno z najpopularniejszych dań w polskiej kuchni, które można przygotować na wiele sposobów. Gotowanie kiełbasy to prosty sposób na uzyskanie smacznego i sycącego dania. Jak wyglądają poszczególne sposoby szybkiego gotowania kiełbasy w zależności od rodzaju?
Jak gotować kiełbasę na gorąco?
- Możesz użyć dowolnej kiełbasy, takiej jak zwykła, biała, śląska czy parówkowa.
- Umieść kiełbasę w garnku z zimną wodą, doprowadź ją do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 10-15 minut. Kiełbasa powinna być ciepła i soczysta.
- Po ugotowaniu możesz podawać ją z ulubionymi dodatkami.
Jak gotować kiełbasę parówkową?
- Umieść parówki w garnku, zalej je wrzątkiem, a następnie przykryj pokrywką.
- Gotuj przez 5-7 minut, aż będą gorące.
- Parówki można podać w bułkach, z musztardą lub ketchupem.
Jak gotować kiełbasę białą?
- W przypadku kiełbasy białej surowej należy umieścić ją w garnku z zimną wodą, a następnie doprowadzić do wrzenia.
- Gotuj przez około 20-30 minut na małym ogniu.
- Kiełbasę białą parzoną gotuje się podobnie, ale wystarczy jej 15-20 minut, aby była gotowa do podania. W tym przypadku raczej zaleca się jej parzenie, niż gotowanie, aby nie straciła swoich walorów. Zobacz jak parzyć kiełbasę?
Jak gotować kiełbasę w słoikach?
Gotowanie kiełbasy w słoikach to doskonały sposób na przygotowanie jej na zapas.
- Umieść pokrojoną kiełbasę w wyparzonych słoikach, zalej ją bulionem lub wodą z przyprawami, a następnie zakręć słoiki.
- Gotuj w garnku na parze przez około 60-90 minut.
- Po ugotowaniu pozwól słoikom ostygnąć przed przechowaniem.
Jak gotować kiełbasę polską?
Kiełbasa polska jest znana z intensywnego smaku. Można ją gotować w podobny sposób jak inne kiełbasy.
- Umieść ją w garnku z zimną wodą, doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut.
- Możesz ją podawać z kapustą, ziemniakami lub pieczywem.
Jak gotować kiełbasę śląską?
Kiełbasa śląska, charakteryzująca się specyficznym smakiem, także doskonale nadaje się do gotowania.
- Umieść ją w garnku z zimną wodą i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.
- Po ugotowaniu możesz podawać ją w przekrojone plastry z dodatkiem chrzanu lub musztardy.
Składniki odżywcze gotowanej kiełbasy (na 100 g)
Rodzaj kiełbasy (100 g) | Kalorie | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | Sód |
---|---|---|---|---|---|---|
Kiełbasa wieprzowa | 300 kcal | 12 g | 25 g | 1 g | 0 g | 800 mg |
Kiełbasa biała surowa | 280 kcal | 16 g | 22 g | 1 g | 0 g | 600 mg |
Kiełbasa biała parzona | 250 kcal | 15 g | 19 g | 1 g | 0 g | 800 mg |
Kiełbasa śląska | 310 kcal | 13 g | 28 g | 1 g | 0 g | 950 mg |
Kiełbasa parówkowa | 150 kcal | 7 g | 12 g | 1 g | 0 g | 600 mg |
Kiełbasa polska | 250 kcal | 12 g | 20 g | 1 g | 0 g | 700 mg |
Uwagi dotyczące składników odżywczych
- Kalorie. Kiełbasy wieprzowe i śląskie są najbardziej kaloryczne, co może wynikać z wyższej zawartości tłuszczu.
- Białko. Kiełbasa biała surowa i parzona mają wyższą zawartość białka, są zatem dobrym źródłem tego składnika.
- Tłuszcz. Kiełbasy, zwłaszcza wieprzowe, mają wyższą zawartość tłuszczu mającego wpływ na ich smak i kaloryczność.
- Sód. Wartości sodu mogą być wysokie, dlatego warto zwracać uwagę na ich spożycie, szczególnie dla osób z nadciśnieniem.