Proste domowe sposoby parzenia jajek w kilku krokach. Jak długo należy to robić? / Fot.: epicurious.com.Proste domowe sposoby parzenia jajek w kilku krokach. Jak długo należy to robić? / Fot.: epicurious.com.
Sparzenie jajek jest ważnym krokiem, zwłaszcza w przepisach, które wymagają surowych jaj, takich jak tiramisu, majonez czy carbonara. Proces ten pozwala na minimalizację ryzyka zakażenia bakteriami, np. salmonellą.

Jak prawidłowo parzyć jajka?

  1. Przygotuj jajka
    Wybierz świeże jajka o nieuszkodzonej skorupce i opłucz je dokładnie pod bieżącą wodą.
  2. Zagotuj wodę
    W małym garnku zagotuj wodę (nie powinna wrzeć zbyt intensywnie, aby skorupka jajka nie popękała).
  3. Sparz jajka
    Zanurz jajka w gorącej wodzie na około 10 sekund. Jeśli masz termometr kuchenny, najlepiej, by woda miała około 60-65°C – w tej temperaturze zewnętrzna warstwa jajka jest dezynfekowana, a białko nie ścina się.
  4. Przestudź jajka
    Wyjmij jajka z gorącej wody i natychmiast umieść je w zimnej wodzie, aby zatrzymać proces podgrzewania.

Jak sparzyć jajka do carbonary?

Carbonara to klasyczne danie kuchni włoskiej, które wymaga surowych jajek. Chcąc zminimalizować ryzyko warto sparzyć je przed użyciem.

  1. Opłucz jajka
    Dokładnie umyj jajka pod bieżącą wodą.
  2. Przygotuj wodę do sparzenia
    Zagotuj wodę i pozwól jej przestygnąć do około 60-65°C.
  3. Sparzenie jajek
    Zanurz jajka w wodzie na 10 sekund.
  4. Przestudzenie
    Po sparzeniu przełóż jajka do zimnej wody.
Polecamy również:  Jak prawidłowo parzyć białą kiełbasę? [Przepis krok po kroku]

Jak sparzyć jajka do tiramisu?

Tiramisu jest deserem, który wykorzystuje surowe jajka, dlatego ich sparzenie jest tak istotne.

  1. Opłucz jajka
    Umyj jajka pod bieżącą wodą.
  2. Przygotowanie wrzątku
    Doprowadź wodę do temperatury 60-65°C.
  3. Sparzenie
    Zanurz jajka w gorącej wodzie na 10 sekund.
  4. Chłodzenie
    Umieść jajka w misce z zimną wodą.

Jak sparzyć jajka do majonezu?

Domowy majonez wymaga surowych jajek, dlatego ich sparzenie jest zalecane.

  1. Umyj jajka
    Dokładnie opłucz jajka.
  2. Zagotowanie wody
    Podgrzej wodę do około 60-65°C.
  3. Sparz jajka
    Zanurz każde jajko w wodzie na 10-15 sekund.
  4. Przełóż do zimnej wody
    Umieść jajka w zimnej wodzie po sparzeniu.

Jak sparzyć jajka z cukrem?

Czasami w przepisach wymagających surowych jaj z cukrem, np. do deserów, warto je wcześniej sparzyć.

  1. Przygotuj jajka
    Umyj skorupki jajek.
  2. Podgrzej wodę
    Zagotuj wodę do około 65°C.
  3. Sparzanie: Zanurz jajka w wodzie na około 10 sekund.
  4. Przechłodzenie
    Włóż jajka do miski z zimną wodą.

Jak sparzyć jajka na ciasto?

Przy ciastach i deserach, które wykorzystują surowe jajka, sparzenie jest polecane.

  1. Przygotowanie jajek
    Dokładnie umyj skorupki.
  2. Zagotuj wodę
    Podgrzej wodę do temperatury około 60-65°C.
  3. Proces sparzania
    Zanurz jajka na około 10-15 sekund.
  4. Chłodzenie
    Włóż jajka do zimnej wody, aby zatrzymać proces parzenia.
Polecamy również:  Chleb niskowęglowodanowy

Jak długo parzyć jajka?

Optymalny czas sparzania jajek to 10-15 sekund. Sparzenie trwa krótko, aby nie zaczęły się one gotować, a jednocześnie skutecznie eliminowało ryzyko obecności bakterii.

Właściwości jajek

  • Jajka są bogate w składniki odżywcze i stanowią źródło pełnowartościowego białka, zawierają witaminy z grupy B, witaminę D, A, E oraz K.
  • Są również bogate w minerały, takie jak żelazo, fosfor, cynk i selen, które wspierają zdrowie skóry, włosów i kości.
  • Żółtko jajka zawiera luteinę i zeaksantynę, ważne dla zdrowia oczu i działające jako przeciwutleniacze.
  • Jajka mają umiarkowaną zawartość kalorii, co czyni je pożywnym składnikiem diety.

=> Polecamy również: Ile kalorii ma jajko?

[Tabela] Składniki odżywcze sparzonych jajek (1 jajko, około 50 g)

Składnik Wartość
Kalorie 70 kcal
Białko 6 g
Tłuszcze 5 g
Węglowodany 1 g
Witamina D 1,1 µg
Cholesterol 185 mg
Wapń 25 mg
Żelazo 0,9 mg
Fosfor 90 mg
Selen 15,4 µg

FAQ o parzeniu jajek

Dlaczego warto sparzyć jajka?


Sparzenie jajek pozwala zminimalizować ryzyko zakażenia bakteriami, co jest szczególnie istotne przy spożywaniu ich na surowo w deserach, sosach czy majonezie.

Czy parzenie jajek wpływa na ich smak lub teksturę?


Sparzenie w gorącej wodzie przez kilka sekund nie zmienia ani smaku, ani tekstury jajek, gdyż proces ten trwa bardzo krótko.

Czy można sparzyć jajka bez skorupki?


Jajka bez skorupki można podgrzać do bezpiecznej temperatury w kąpieli wodnej z cukrem lub innymi składnikami, jak w kremach czy sosach.

By Katarzyna Skrzycka

42-letnia redaktorka z wieloletnim doświadczeniem w pracy nad treściami lifestyle'owymi, a także związanymi ze zdrowiem i urodą. Pasjonatka literatury i zagadnień związanych z rozwojem osobistym, na portalu dla kobiet tworzy artykuły, które inspirują, edukują i wspierają czytelniczki w ich codziennych wyzwaniach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *