Gibkie i zarazem eleganckie, z pięknymi zielonymi łodygami lub kremową barwą. Niezależnie od tego, czy są pieczone, gotowane na parze, podawane z makaronem, grillowane czy smażone na patelni, smaki i konsystencja szparagów świetnie sprawdzają się jako uzupełnienie i zarazem wykończenie pysznych sosów.
Podpowiadamy, w jaki sposób za pomocą sosu ożywić to pyszne warzywo.
Szparagi mogą być szerokie jak cygaro lub cienkie jak ołówek, zatem ich grubość – wraz ze sposobem przygotowania – mogą pomóc nam wskazać drogę w wyborze konkretnego i odpowiedniego sosu.
Sos do dużych szparagów
Do dań z grubszymi szparagami idealnie pasuje sos śmietanowy lub serowy. Możemy w tym przypadku pomyśleć o sosie śmietanowym gruyere lub ostrym sosie cheddar, może z odrobiną wina lub mieszanką przypraw, aby dopełnić naszą potrawę.
Sos do cienkich szparagów
Cieńsze łodygi szparagów uwielbiają lżejszy akcent, taki jak delikatny sos maślany lub cytrynowy winegret. Odrobina czosnku to także świetny dodatek do młodych szparagów.
Szparagi mogą pełnić rolę nie tylko jako główny punkt naszego dania. Świetnie komponują się z makaronem lub z sałatką, świetnie sprawdzają się jako smażanka z sosem do maczania.
Klasyczne smaki sosu do szparagów
Sos holenderski ze szparagami do świetna kompozycja na każdą okazję, miłośnicy czosnkowych smaków nie powinny również zapomnieć o przepysznym aioli.
W dobie dostępności różnorodnych produktów spożywczych w sklepach pojawia się coraz więcej egzotycznych propozycji – szparagi można łączyć z tahini i cytryną, aby uzyskać ziemistą i jasną kombinację, lub z balsamicznym sosem sojowym, aby uzyskać pikantny i zarazem słodki smak.
Sos do szparagów – nasze 12 propozycji przepisów
Mając praktycznie nieograniczone możliwości przejdźmy teraz do naszych redakcyjnych propozycji, które pozwolą na przygotowanie pysznego sosu do ulubionej wersji szparagów. Grillowane, gotowane na parze lub smażone – w połączeniu z odpowiednią bazy przypraw oraz pysznym sosem szparagi sprawdzą się w każdej roli.
Szparagi z sosem śmietanowym na makaronie
Makaron ze szparagami w kremowym, jasnym sosie z parmezanem.
Zaledwie kilka odpowiednio przygotowanych składników tworzy danie, które sprawdzi się zarówno na randkę, jak i w roli rodzinnego obiadu.
Biały sos cheddar
Ostry i wyrazisty ser cheddar da nam dużo smaku, świetnie łączy się z sosem śmietanowym. Świetnie sprawdzi się chociażby do pieczonych szparagów.
Sos cytrynowy tahini
Doskonale komponuje się z cytryną i ma kremową konsystencję, która sprawia, że jest wszechstronnym składnikiem sosu.
Kremowy sos dijon
Kremowy majonez, cierpki i pikantny dijon oraz cytryna odgrywają rolę w łatwym przygotowaniu tego pysznego sosu do szparagów. Sos dijon naprawdę ożywia smak szparagów.
Szparagi pieczone na maśle czosnkowym
Czasami sos nie jest czymś, co można otrzymać w sosjerce. Niektóre z najlepszych pomysłów polegają na wymieszaniu kilku składników i pokryciu nimi warzywa.
W tym przypadku trochę roztopionego masła idealnie skomponuje się z pachnącym czosnkiem, tworząc prosty i pyszny sos maślany do szparagów.
Szparagi z cytrynowym winegret dijon
Szparagi mogą z powodzeniem pełnić rolę przystawki, jak i dania głównego, podając je na gorąco lub na zimno. Do szparagów podawanych na zimno sprawdzi się cytrynowy sos winegret, o jasnym dressingu.
Szparagi z brązowym masłem holenderskim
Szybko gotowane na parze szparagi to jedno z najłatwiejszych warzyw do ugotowania w tygodniu na szybki posiłek. Do tego kremowy sos holenderski, z bogatym bukietem doznań smakowych – jasny, maślany (również z bazą w postaci brązowego masła), jajeczny, o charakterystycznej cytrynowej kwasowości.
Aioli cytrynowo-czosnkowe
Jeśli uwielbiamy cytrynę, jajka i dobry olej, aioli to sos, którego warto przygotować do szparagów ten bogaty i pełen doznań smakowych sos. Nie musimy jednak ograniczać się do cytryny – z powodzeniem można wypróbować różne smaki cytrusowe.
Frytki ze szparagami z kremowym dipem parmezanowym
Dip parmezanowy jest jasny i kremowy, doskonale komponuje się z frytkami ze szparagów, jeżeli mamy ochotę na taką konfigurację 🙂
Szparagi z sosem balsamicznym
Szparagi uwielbiają lepkie, słodkie i cierpkie smaki dobrej bazy balsamicznej, świetnie komponują się razem.
Szparagi z sosem parmezanowym gruyere
Miłośnicy orzechowego gruyere z pewnością chętnie wykorzystają jego kremową konsystencję oraz pełen smak do połączenia go w danie współgrające ze szparagami. Chcąc dodatkowo wzbogacić smak stosuje się parmezan.
Grillowane szparagi z balsamicznym sosem z masła sojowego
Szparagi zgrillowane, a następnie polane maślaną kombinacją słodkiego balsamicznego i pikantnego sosu sojowego, to nasza kolejna propozycja. Azjatycki sos sezamowy i malinowy winegret będą również dobrym wyborem dla lekko grillowanych szparagów.