Jak ugotować kapustę? [Przepis: gotowanie kapusty]

Domowe sposoby na ugotowanie różnych odmian kapusty – w całości, poszatkowanej lub kiszonej! Ile czasu potrzebujemy? Jak długo czekać?

By4lejdis

lis 12, 2024 #jak gotować
Pyszna kapusta gotowana w całości, w porcjach, kiszona lub poszatkowana - Ile czasu potrzebujemy? Jak długo ją gotować surową? Przepisy i wskazówki krok po kroku. / Fot.: medicalnewstoday.com.Pyszna kapusta gotowana w całości, w porcjach, kiszona lub poszatkowana - Ile czasu potrzebujemy? Jak długo ją gotować surową? Przepisy i wskazówki krok po kroku. / Fot.: medicalnewstoday.com.
Kapusta jest wszechstronnym i zdrowym warzywem, które występuje w różnych odmianach, takich jak biała, czerwona, kiszona, młoda, czy włoska. Gotowanie kapusty może wydobyć z niej zarówno łagodność, jak i głęboki smak, idealnie komponując się w klasycznych polskich daniach jak bigos, gołąbki, czy łazanki.

Należy pamiętać, że niezależnie od przeznaczenia kapusty konieczne jest jej umycie celem usunięcia wierzchnich zabrudzeń, oczyszczenie z głąba oraz uszkodzonych lub „podejrzanych” liści (nie dotyczy oczywiście kapusty kiszonej).

Jak gotować kapustę kiszoną?

Gotowanie kapusty kiszonej pozwala na złagodzenie jej intensywnego, kwaśnego smaku.

  1. Odsącz kapustę z nadmiaru soku (można go zachować do innych dań).
  2. Włóż kapustę do garnka i zalej wodą do przykrycia.
  3. Gotuj na średnim ogniu przez 30–40 minut, aż kapusta będzie miękka.

Jak gotować kapustę na gołąbki?

  1. Wybierz duże liście białej kapusty i odetnij najgrubsze fragmenty głąba.
  2. W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli.
  3. Umieść główkę kapusty w całości lub liście pojedynczo w wodzie i gotuj przez 3–5 minut, aż liście zmiękną, ale nie rozgotują się.
Polecamy również:  Jak ugotować kalafior? [Przepis: gotowanie kalafiora]

W tym przypadku mamy do czynienia bardziej z procesem parzenia liści, niż gotowania. Z naszej strony polecamy przepis => Jak parzyć kapustę na gołąbki?

Jak gotować kapustę na bigos?

Bigos to tradycyjne danie, które najlepiej smakuje po długim gotowaniu.

  1. Połącz świeżą i kiszoną kapustę, zalej wodą lub bulionem, dodaj przyprawy i mięso.
  2. Gotuj na małym ogniu przez co najmniej 2–3 godziny, regularnie mieszając.

Jak gotować kapustę na łazanki?

Kapusta do łazanek powinna być delikatnie słodka i miękka.

  1. Poszatkuj białą kapustę i włóż do garnka z małą ilością wody.
  2. Gotuj przez około 20 minut, aż kapusta będzie miękka, następnie odcedź.

Jak gotować kapustę z grochem?

Kapusta z grochem to popularne danie na świątecznym stole:

  1. Namocz groch na kilka godzin, a następnie ugotuj do miękkości.
  2. Dodaj poszatkowaną białą kapustę i gotuj wszystko razem przez około 30–40 minut, aż składniki dobrze się połączą.

Jak gotować kapustę młodą?

Młoda kapusta ma delikatniejszy smak i wymaga krótszego gotowania.

  1. Pokrój kapustę i włóż do garnka z niewielką ilością wody.
  2. Gotuj przez około 10–15 minut, aż będzie miękka i jędrna.

Jak gotować kapustę białą?

Biała kapusta jest wszechstronnym dodatkiem, który można gotować na różne sposoby. Najprostszy – w dużym garnku z wrzącą wodą gotuj poszatkowaną kapustę przez około 15–20 minut.

Polecamy również:  Jak ugotować flaki? [Krótkie przepisy krok po kroku na gotowanie flaków]

Jak gotować kapustę czerwoną?

Czerwona kapusta świetnie komponuje się jako dodatek do dań mięsnych.

  1. Poszatkuj kapustę i wrzuć do garnka z odrobiną octu, aby zachować jej kolor.
  2. Gotuj przez około 20–25 minut, aż kapusta będzie miękka.

Jak gotować kapustę do pierogów?

Kapusta do pierogów powinna być aromatyczna i dobrze przyprawiona.

  1. Kiszoną kapustę posiekaj i gotuj przez 30–40 minut.
  2. Można też dodać suszone grzyby dla wzbogacenia smaku.

Ile czasu i jak długo gotować kapustę? [Tabela]

Rodzaj kapusty Czas gotowania
Kapusta kiszona 30–40 minut
Kapusta na gołąbki 3–5 minut
Kapusta na bigos 2–3 godziny
Kapusta na łazanki 20 minut
Kapusta z grochem 30–40 minut
Kapusta młoda 10–15 minut
Kapusta czerwona 20–25 minut
Kapusta do pierogów 30–40 minut
Biała kapusta 15–20 minut

Czas gotowania zależy od rodzaju kapusty oraz przeznaczenia. Kapustę kiszoną lub przeznaczoną do bigosu gotuje się dłużej, aby stała się miękka i aromatyczna. Młodą kapustę wystarczy gotować przez 10–15 minut, a kapustę do gołąbków zaledwie kilka minut. Czas należy liczyć od moment, kiedy woda w garnku ponownie się zagotuje.

Składniki odżywcze gotowanej kapusty [Tabela]

Składnik Wartość na 100 g
Kalorie 25 kcal
Białko 1.3 g
Tłuszcze 0.1 g
Węglowodany 5.8 g
Błonnik 2.5 g
Witamina C 32 mg
Kwas foliowy 43 µg
Potas 170 mg
Wapń 40 mg
Polecamy również:  Jak ugotować bób? [Przepisy: gotowanie bobu]

FAQ o gotowaniu kapusty

Jak gotować kapustę, żeby zneutralizować zapach?


Dodanie do wody kilku kropel octu lub soku z cytryny może pomóc zneutralizować specyficzny zapach kapusty podczas gotowania.

Czy kapustę trzeba solić podczas gotowania?


Dodanie soli jest opcjonalne, ale może wzbogacić smak. W przypadku kapusty kiszonej warto ograniczyć sól, ponieważ już zawiera jej sporo.

Jak uniknąć gorzkiego smaku kapusty?


Dodanie odrobiny cukru do gotowania może zneutralizować goryczkę kapusty, szczególnie w przypadku odmiany czerwonej. Można również opłukać liście oraz gotować ją bez przykrycia.

Jakie przyprawy pasują do gotowanej kapusty?


Do kapusty świetnie pasują: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, kminek, a także ocet jabłkowy do czerwonej kapusty.

Jak długo gotować kapustę na gołąbki?


Kapustę na gołąbki gotuje się tylko przez kilka minut, aby liście były miękkie, ale nie rozgotowane.

Czy można gotować kapustę w całości?


Tak, całą główkę kapusty można gotować przez około 10–15 minut.

By 4lejdis

Publikacje redakcyjne serwisu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *