Parzenie kapusty do zawijania gołąbków w kilku krokach, w zależności od sposobu. Jak długo należy ją parzyć, aby była odpowiednio miękka i elastyczna?Parzenie kapusty do zawijania gołąbków w kilku krokach, w zależności od sposobu. Jak długo należy ją parzyć, aby była odpowiednio miękka i elastyczna?
Prawidłowe sparzenie kapusty do zawijania gołąbków pozwala na zmiękczenie liści i ułatwia ich formowanie w roladki. Proces ten można przeprowadzić na kilka sposobów – tradycyjnie w garnku z wodą, w mikrofali, a nawet w piekarniku. Wybór metody zależy od naszych upodobań i dostępnych narzędzi kuchennych. Zapoznajmy się zatem z różnymi technikami parzenia kapusty.

Jak długo parzyć kapustę na gołąbki?

Czas parzenia kapusty zależy od wybranej metody oraz od wielkości główki.

  • Tradycyjnie w garnku z wodą zajmuje to od 10 do 15 minut
  • W mikrofali około 8-10 minut
  • W piekarniku do 30 minut
  • W parowarze proces trwa najdłużej – ok. 20-25 minut

Im dłużej parzysz kapustę, tym bardziej miękkie staną się liście, co ułatwia ich formowanie w gołąbki. Wartość kaloryczna parzonej kapusty, niezależnie od metody, to około 25 kcal na 100 g.

Jak sparzyć kapustę na gołąbki w wodzie?

Parzenie kapusty na gołąbki w garnku z wodą to najczęściej stosowana metoda.

  1. Na początek przygotuj duży garnek, który pomieści całą główkę kapusty.
  2. Usuń zewnętrzne, zniszczone liście, wytnij głąb i włóż kapustę do garnka z wrzącą wodą.
  3. Gotuj na średnim ogniu przez około 10-15 minut, aż liście zmiękną. Co jakiś czas obracaj kapustę, aby równomiernie się parzyła.
  4. Kiedy liście staną się miękkie, zdejmij je kolejno i odłóż na talerz do ostudzenia.
Polecamy również:  Dieta keto, czyli co można jeść na diecie ketogenicznej? Na czym ona polega?

Wartość kaloryczna parzonej kapusty w wodzie wynosi ~ 25 kcal na 100 g.

Jak sparzyć kapustę na gołąbki w mikrofali?

Parzenie kapusty na gołąbki w mikrofali to szybka i wygodna alternatywa dla klasycznej metody gotowania.

  1. Chcąc to zrobić wytnij głąb z kapusty i włóż główkę do dużego naczynia nadającego się do użytku w mikrofali.
  2. Dodaj około 1/4 szklanki wody na dno naczynia, przykryj pokrywką lub folią spożywczą, pozostawiając niewielki otwór na parę.
  3. Następnie wstaw naczynie do mikrofali na około 8-10 minut na pełnej mocy. Po tym czasie liście powinny być wystarczająco miękkie, aby łatwo je zdjąć z główki i formować w gołąbki.

Wartość kaloryczna parzonej kapusty przygotowanej w mikrofali jest zbliżona do tej z kapusty parzonej tradycyjnie – wynosi około 25 kcal na 100 g.

Jak sparzyć kapustę na gołąbki w piekarniku?

Jeśli nie masz dużego garnka, kapustę możesz też sparzyć w piekarniku.

  1. Ustaw piekarnik na temperaturę 180°C.
  2. Główkę kapusty przygotuj, wycinając głąb, i umieść w żaroodpornym naczyniu z odrobiną wody na dnie (około pół szklanki).
  3. Przykryj kapustę folią aluminiową i piecz przez 20-30 minut. Ciepło piekarnika powinno równomiernie rozmiękczyć liście, co pozwoli na łatwe formowanie gołąbków.

Wartość kaloryczna kapusty parzonej w piekarniku – 25 kcal na 100 g.

Jak sparzyć kapustę na gołąbki bez garnka?

Kapustę można też sparzyć bez tradycyjnego gotowania w garnku, korzystając np. z parowaru.

  1. Przygotowaną główkę kapusty (bez głąba) umieść w parowarze i parz przez około 20-25 minut, aż liście staną się miękkie.
  2. Parowanie kapusty w ten sposób zachowuje jej składniki odżywcze, przez co jest nieco zdrowsza od kapusty gotowanej w wodzie.
Polecamy również:  Jak parzyć herbatę? [Przepis]

Wartość kaloryczna parzonej kapusty w parowarze to również mniej więcej 25 kcal na 100 g.

Jak sparzyć młodą kapustę na gołąbki?

Młoda kapusta wymaga krótszego czasu parzenia, ponieważ jej liście są naturalnie miękkie.

  1. Wystarczy około 5-8 minut w gorącej wodzie lub 5 minut w mikrofali.
  2. Dzięki krótszemu czasowi parzenia zachowuje ona więcej wartości odżywczych.

Wartość kaloryczna młodej, parzonej kapusty to również około 25 kcal na 100 g, ale zawartość witamin i minerałów może być wyższa.

Składniki odżywcze parzonej kapusty [Tabela]

Składnik Wartość na 100 g
Kalorie 25 kcal
Białko 1,3 g
Tłuszcze 0,1 g
Węglowodany 5,8 g
Błonnik 2,5 g
Witamina C 36 mg
Potas 170 mg

FAQ o parzeniu kapusty na gołąbki

Czy kapusta parzona w mikrofali ma inne wartości odżywcze?


Nieznacznie – parzenie w mikrofali jest szybkie, więc straty składników odżywczych są minimalne w porównaniu z gotowaniem w wodzie.

Czy mogę użyć kapusty włoskiej do gołąbków?


Tak, kapusta włoska świetnie się nadaje do gołąbków. Ma delikatniejsze liście, które szybko miękną podczas parzenia.

Jaką wodę dodać do kapusty w mikrofali?


Wystarczy niewielka ilość – około 1/4 szklanki. Dzięki parze wodnej liście kapusty będą się równomiernie zmiękczać.

Czy kapusta parzona w piekarniku będzie równie miękka?


Tak, pod warunkiem że zostanie dobrze przykryta, co pozwala na cyrkulację pary i skuteczne zmiękczenie liści.

Jak długo mogę przechowywać sparzoną kapustę?


Sparzoną kapustę można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

By Alicja Rostkowska

Alicja Rostkowska, 24 lata, jest pasjonatką podróży po Ameryce Południowej oraz biegaczką, która z energią i entuzjazmem dzieli się swoimi doświadczeniami. Jako autorka na portalu dla kobiet, inspiruje innych, pisząc o podróżach, aktywności fizycznej i życiowych wyzwaniach, które napotyka na swojej drodze.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *