Wartość kaloryczna surowej piersi z kurczaka w 100 g – 165 kcal
Jednak jej kaloryczność i wartości odżywcze różnią się w zależności od sposobu przygotowania. Poniżej przygotowaliśmy informacje na temat każdej metody obróbki tego popularnego mięsa oraz praktyczne wskazówki dotyczące wyboru najzdrowszych opcji.
Ile kalorii ma pierś z kurczaka gotowana?
Gotowana pierś z kurczaka (głównie na parze) to jedno z najczęściej wybieranych i przygotowywanych dań mięsnych przez osoby dbające o zdrową dietę. Jest lekkostrawna i zawiera dużą ilość białka, dzięki czemu jest dobrym wyborem dla sportowców i osób na diecie redukcyjnej. W porcji 100 g ugotowanej na parze piersi z kurczaka znajduje się ok. 150 kcal.
Wartość kaloryczna gotowanej piersi z kurczaka w 100 g – 150 kcal
Ile kalorii ma pierś z kurczaka smażona?
Smażony filet z piersi z kurczaka to alternatywa o nieco wyższej kaloryczności w porównaniu do wersji gotowanej, głównie ze względu na proces obróbki termicznej, który może wiązać się z dodatkiem tłuszczu. Jeśli smażymy ją tradycyjnie, na tłuszczu, kaloryczność rośnie do 185 kcal w 100 g, ponieważ w trakcie smażenia mięso chłonie tłuszcz.
Wartość kaloryczna smażonej piersi z kurczaka w 100 g – 185 kcal
Ile kalorii ma pierś z kurczaka smażona bez tłuszczu?
Jeśli pierś z kurczaka jest smażona bez tłuszczu, jej kaloryczność będzie zbliżona do wersji pieczonej lub grillowanej. Bez dodatku tłuszczu kaloryczność wynosi ~ 170 kcal w 100 g, co sprawia, że jest to zdrowsza opcja niż tradycyjne smażenie.
Wartość kaloryczna piersi z kurczaka smażonej bez tłuszczu w 100 g – 170 kcal
Ile kalorii ma pierś z kurczaka smażona na oliwie?
Smażenie fileta na oliwie z oliwek, choć zdrowsze od smażenia na innych tłuszczach, również zwiększa kaloryczność dania. Oliwa to tłuszcz o dużej wartości energetycznej, przez co pierś z kurczaka smażona na oliwie ma mniej więcej 210 kcal na 100 g mięsa. Mimo wyższej kaloryczności danie to dostarcza także cennych kwasów tłuszczowych.
Wartość kaloryczna piersi z kurczaka smażonej na oliwie w 100 g – 210 kcal
Ile kalorii ma pierś z kurczaka w panierce?
Filet z piersi z kurczaka przygotowywana w panierce to opcja, która ma znacznie więcej kalorii, głównie ze względu na dodatkową warstwę panierki oraz proces smażenia na głębokim tłuszczu. Taki sposób przygotowania podnosi wartość energetyczną do około 250 kcal w 100 g.
Wartość kaloryczna piersi z kurczaka w panierce w 100 g – 250 kcal
Ile kalorii ma pierś z kurczaka pieczona?
Pieczona pierś z kurczaka jest zdrowszym wyborem niż smażona i zachowuje naturalny smak mięsa. W pieczonej formie ma około 165 kcal w 100 g, stanowi zatem dobrą bazę do zbilansowanych posiłków. Pieczenie pozwala na zachowanie wartości odżywczych mięsa bez dodawania nadmiaru tłuszczu.
Wartość kaloryczna piersi z kurczaka pieczonej w 100 g – 165 kcal
Ile kalorii ma pierś z kurczaka z grilla?
Grillowany filet z piersi z kurczaka jest nie tylko smaczna, ale także niskokaloryczna, co sprawia, że jest często wybierana przez osoby na dietach redukcyjnych. Grillowanie sprawia, że mięso jest soczyste, a jego wartość kaloryczna wynosi ok. 130 kcal w 100 g. Brak dodatku tłuszczu sprawia, że jest to opcja zdrowsza.
Wartość kaloryczna piersi z kurczaka z grilla w 100 g – 130 kcal
Tabela składników odżywczych piersi z kurczaka w 100 g
[W tabeli bierzemy pod uwagę różne formy i sposoby przygotowania filetów]
Sposób przygotowania | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcze (g) | Węglowodany (g) |
---|---|---|---|---|
Gotowana na parze | 150 | 22 | 2 | 0 |
Smażona | 185 | 22 | 7 | 0 |
Smażona bez tłuszczu | 170 | 23 | 2 | 0 |
Smażona na oliwie | 210 | 22 | 9 | 0 |
W panierce | 250 | 20 | 14 | 10 |
Pieczona | 165 | 23 | 3 | 0 |
Z grilla | 130 | 24 | 2 | 0 |
FAQ o kaloryczności piersi z kurczaka
Twój kalkulator energetyczny
Oblicza podstawową przemianę materii (BMR) wykorzystując wzór Harrisa-Benedicta. Dzięki temu otrzymujemy szacunkowe dzienne zapotrzebowanie na kalorie (kcal).