Składniki hamburgera z McDonald’s
- Grillowane mięso wołowe
- Bułka pszenna z sezamem
- Ketchup
- Musztarda
- Cebula
- Marynowane ogórki (pikle)
Wartości odżywcze hamburgera z McDonald’s (1 burger ~ 106 g)
- Energia w 100 g (kJ/kcal) – 1020 / 243
- Energia 1 kanapka (kJ/kcal) – 1085 / 258 (13% RWS)
- Tłuszcze w 100 g (g) – 8,9
- Tłuszcze 1 kanapka (g) – 9,5 (14% RWS)
- Kwasy tłuszczowe nasycone w 100 g (g) – 3,5
- Kwasy tłuszczowe nasycone 1 kanapka (g) – 3,7 (19% RWS)
- Węglowodany w 100 g (g) – 27
- Węglowodany 1 kanapka (g) – 29 (11% RWS)
- Cukry w 100 g (g) – 6,3
- Cukry 1 kanapka (g) – 6,8 (8% RWS)
- Błonnik w 100 g (g) – 2,1
- Błonnik 1 kanapka (g) – 2,3
- Białko w 100 g (g) – 13
- Białko 1 kanapka (g) – 13 (27% RWS)
- Sól w 100 g (g) – 1,1
- Sól 1 kanapka (g) – 1,1 (19% RWS)
RWS – dzienne przeciętne zapotrzebowanie na dany składnik odżywczy
Dla kogo hamburger? Czy jest zdrowy?
Hamburger to klasyczna i prosta opcja dla osób szukających szybkiej przekąski. Zawiera umiarkowaną ilość kalorii i białka, ale także sporo soli, co warto uwzględnić w codziennej diecie.

Twój kalkulator energetyczny
Oblicza podstawową przemianę materii (BMR) wykorzystując wzór Harrisa-Benedicta. Dzięki temu otrzymujemy szacunkowe dzienne zapotrzebowanie na kalorie (kcal).
Źródła informacji:
(1) https://cdn.mcdonalds.pl/uploads/20250113190042/352978-tabela-wo-8-11-2023-mop.pdf?openOutsideMcd=true