Surówka przygotowana z tartej marchwi to z pewnością jedno z najłatwiejszych do przygotowania dań lub przekąsek, a przy tym bardzo przyjazne dla zdrowia i urody, również naszych pociech.
Najlepsze marchewki na surówkę
Poszukajmy możliwie jak najlepszych jakościowo marchewek, bo to robi ogromną różnicę w smaku i wartościach odżywczych. Marchew, będąc warzywem korzeniowym, jest nie tylko smaczniejsza, gdy rośnie na glebie bogatej w kompost, ale jest również bogatsza w składniki odżywcze.
Na rynku znajdziemy marchewki w różnych kolorach – ciemnoczerwoną, fioletową, jaskrawo pomarańczową, w żółtej barwie itp.. Różnice w smaku są subtelne, natomiast główna polega na mieszance składników odżywczych, np. pomarańczowa marchewka zawiera dużo beta-karotenu, czerwona marchewka zawiera likopen (przeciwutleniacz występujący przede wszystkim w pomidorach).
Inne składniki surówki z marchwi
Proporcje poniższego przepisu są elastyczne – w zależności od tego, co mamy aktualnie pod ręką. Wiele tradycyjnych przepisów na surówkę z marchwi wymaga również dodania pokruszonego ananasa, jednak spokojnie możemy mieszać to warzywo korzenne np. z jabłkami, czy rodzynkami.
Surówka z marchewki do przygotowania
Taką surówkę (niejako spokrewnioną z surówką coleslaw) można podać od razu, jak również przechowywać w lodówce przez godzinę lub dwie, jeśli chcemy przygotować ją wcześniej jako dodatek do obiadu.
Jeżeli chcemy, to zetrzyjmy marchewkę i przygotujmy jabłka, a następnie skropmy je odrobiną soku z cytryny lub octu jabłkowego, aby zapobiec efektowi brązowienia. Miłośnicy majonezu powinni poczekać z jego dodaniem do mieszanki, aż będzie zbliżał się czas jej podania. Dla osób, które nie przepadają za majonezem lub wykluczyły go z diety, proponujemy przepisy, które go nie uwzględniają.
Pomysł na surówkę z marchwi z jogurtem greckim
Składniki, czyli co nam będzie potrzebne?
- Jogurt grecki z odrobiną miodu.
- Sok z cytryny i miód.
- Odrobina świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego.
- Sos sałatkowy, taki jak sos tysiąca wysp lub mak.
- Winegret z octem winnym i oliwą z oliwek.
Ciekawe wariacje surówki marchewkowej
Jak możemy eksperymentować z surówką z marchwi?
- Dodajmy trochę świeżego lub odsączonego ananasa z puszki.
- Dodajmy łyżeczkę lub dwie musztardy, soku z cytryny lub octu, aby nadać surówce bardziej wyrazisty smak.
- Dodajmy świeżą pietruszkę dla odrobiny koloru.
- Chcąc uzyskać różnorodność smaku, użyjmy kombinacji kilku odmian jabłek.
- Zamieńmy rodzynki na posiekane daktyle lub żurawinę.
- Dla wzmocnienia smaku dodajmy czosnek, kminek lub posiekaną cebulę.
- Chcąc uzyskać chrupkość, dodajmy posiekane orzechy pekan lub orzechy włoskie.
- Francuska surówka z marchwi zamiast majonezu i rodzynek zawiera miód, oliwę z oliwek, sok z cytryny i świeżą pietruszkę. W niektórych wersjach dodaje się także ciecierzycę.
Przechowywanie surówki z marchwi
Surówkę marchewkową przechowujmy w lodówce (szczelnie ją przykrywając) przez 3-4 dni. Surówka może stać się wodnista po około dniu, ponieważ sól w majonezie usuwa wodę z marchwi i jabłek.
Inne ciekawe pomysły na surówkę marchewkową
- Marokańska surówka z tartej marchwi i buraków.
- Surówka z marchewką, jabłkiem i granatem.
- Surówka z marchewką i kwiatem pomarańczy.
- Jesienny przysmak surówkowy z kalafiorem, marchewką i złotymi burakami.
- Zimowa surówka z warzyw korzennych.
Klasyczna surówka z marchewki
Czas przygotowania – 15 minut
Ilość porcji – na 4 osoby
Składniki:
- 3 do 4 szklanek świeżo startej marchewki (od 4 do 6 średniej wielkości marchewek),
- 1/2 do 1 szklanki rodzynek (zwykłych, złotych lub mieszanych),
- duże jabłko (obrane lub nie, według uznania) wydrążone i posiekane,
- 1/4 do 1/3 szklanki majonezu.
Sposób przygotowania:
- Zmieszajmy delikatnie marchewkę, rodzynki, jabłko i majonez w misce.
- Przykryjmy i przechowujmy w lodówce (warto ją schłodzić przed serwowaniem), aż nastąpi czas jej podania.
Szacunkowe wartości odżywcze (1 porcja):
- Kalorie – 313 kcal
- Tłuszcz całkowity – 14 g (18%*)
- Tłuszcze nasycone – 2 g (11%*)
- Węglowodany – 49 g (18%*)
- Białko – 3 g
- Cholesterol – 8 mg (3%*)
- Sód – 196 mg (9%*)
- Błonnik – 6 g (21%*)
- Witamina C – 10 mg (50%*)
- Wapń – 60 mg (5%*)
- Żelazo – 1 mg (6%*)
- Potas – 706 mg (15%*)
Informacje o wartości odżywczej należy traktować szacunkowo. W przypadkach, gdy podano wiele alternatywnych składników, pierwszy z wymienionych jest obliczany pod kątem wartości odżywczej. Dekoracje i opcjonalne składniki nie są wliczone.
*% dziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze. Ogólnie stosuje się określanie wartości energetycznej jako 2000 kcal dziennie.
A Wy Drogie Panie – jakie macie swoje pomysły na pyszną surówkę z marchwi? 🙂