surówka z marchewki - prosty przepis

Surówka przygotowana z tartej marchwi to z pewnością jedno z najłatwiejszych do przygotowania dań lub przekąsek, a przy tym bardzo przyjazne dla zdrowia i urody, również naszych pociech.


Najlepsze marchewki na surówkę

Poszukajmy możliwie jak najlepszych jakościowo marchewek, bo to robi ogromną różnicę w smaku i wartościach odżywczych. Marchew, będąc warzywem korzeniowym, jest nie tylko smaczniejsza, gdy rośnie na glebie bogatej w kompost, ale jest również bogatsza w składniki odżywcze.

Na rynku znajdziemy marchewki w różnych kolorach – ciemnoczerwoną, fioletową, jaskrawo pomarańczową, w żółtej barwie itp.. Różnice w smaku są subtelne, natomiast główna polega na mieszance składników odżywczych, np. pomarańczowa marchewka zawiera dużo beta-karotenu, czerwona marchewka zawiera likopen (przeciwutleniacz występujący przede wszystkim w pomidorach).


Inne składniki surówki z marchwi

Proporcje poniższego przepisu są elastyczne – w zależności od tego, co mamy aktualnie pod ręką. Wiele tradycyjnych przepisów na surówkę z marchwi wymaga również dodania pokruszonego ananasa, jednak spokojnie możemy mieszać to warzywo korzenne np. z jabłkami, czy rodzynkami.


Surówka z marchewki do przygotowania

Taką surówkę (niejako spokrewnioną z surówką coleslaw) można podać od razu, jak również przechowywać w lodówce przez godzinę lub dwie, jeśli chcemy przygotować ją wcześniej jako dodatek do obiadu.

Polecamy również:  Uroda a odżywianie

Jeżeli chcemy, to zetrzyjmy marchewkę i przygotujmy jabłka, a następnie skropmy je odrobiną soku z cytryny lub octu jabłkowego, aby zapobiec efektowi brązowienia. Miłośnicy majonezu powinni poczekać z jego dodaniem do mieszanki, aż będzie zbliżał się czas jej podania. Dla osób, które nie przepadają za majonezem lub wykluczyły go z diety, proponujemy przepisy, które go nie uwzględniają.


Pomysł na surówkę z marchwi z jogurtem greckim

Składniki, czyli co nam będzie potrzebne?

  • Jogurt grecki z odrobiną miodu.
  • Sok z cytryny i miód.
  • Odrobina świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego.
  • Sos sałatkowy, taki jak sos tysiąca wysp lub mak.
  • Winegret z octem winnym i oliwą z oliwek.

Ciekawe wariacje surówki marchewkowej

Jak możemy eksperymentować z surówką z marchwi?

  • Dodajmy trochę świeżego lub odsączonego ananasa z puszki.
  • Dodajmy łyżeczkę lub dwie musztardy, soku z cytryny lub octu, aby nadać surówce bardziej wyrazisty smak.
  • Dodajmy świeżą pietruszkę dla odrobiny koloru.
  • Chcąc uzyskać różnorodność smaku, użyjmy kombinacji kilku odmian jabłek.
  • Zamieńmy rodzynki na posiekane daktyle lub żurawinę.
  • Dla wzmocnienia smaku dodajmy czosnek, kminek lub posiekaną cebulę.
  • Chcąc uzyskać chrupkość, dodajmy posiekane orzechy pekan lub orzechy włoskie.
  • Francuska surówka z marchwi zamiast majonezu i rodzynek zawiera miód, oliwę z oliwek, sok z cytryny i świeżą pietruszkę. W niektórych wersjach dodaje się także ciecierzycę.
Polecamy również:  Sos serowy do makaronu

Przechowywanie surówki z marchwi

Surówkę marchewkową przechowujmy w lodówce (szczelnie ją przykrywając) przez 3-4 dni. Surówka może stać się wodnista po około dniu, ponieważ sól w majonezie usuwa wodę z marchwi i jabłek.


Inne ciekawe pomysły na surówkę marchewkową

  • Marokańska surówka z tartej marchwi i buraków.
  • Surówka z marchewką, jabłkiem i granatem.
  • Surówka z marchewką i kwiatem pomarańczy.
  • Jesienny przysmak surówkowy z kalafiorem, marchewką i złotymi burakami.
  • Zimowa surówka z warzyw korzennych.

Klasyczna surówka z marchewki

Czas przygotowania – 15 minut
Ilość porcji – na 4 osoby

Składniki:

  • 3 do 4 szklanek świeżo startej marchewki (od 4 do 6 średniej wielkości marchewek),
  • 1/2 do 1 szklanki rodzynek (zwykłych, złotych lub mieszanych),
  • duże jabłko (obrane lub nie, według uznania) wydrążone i posiekane,
  • 1/4 do 1/3 szklanki majonezu.

Sposób przygotowania:

  • Zmieszajmy delikatnie marchewkę, rodzynki, jabłko i majonez w misce.
  • Przykryjmy i przechowujmy w lodówce (warto ją schłodzić przed serwowaniem), aż nastąpi czas jej podania.

Szacunkowe wartości odżywcze (1 porcja):

  • Kalorie – 313 kcal
  • Tłuszcz całkowity – 14 g (18%*)
  • Tłuszcze nasycone – 2 g (11%*)
  • Węglowodany – 49 g (18%*)
  • Białko – 3 g
  • Cholesterol – 8 mg (3%*)
  • Sód – 196 mg (9%*)
  • Błonnik – 6 g (21%*)
  • Witamina C – 10 mg (50%*)
  • Wapń – 60 mg (5%*)
  • Żelazo – 1 mg (6%*)
  • Potas – 706 mg (15%*)
Polecamy również:  Schab w plastrach

Informacje o wartości odżywczej należy traktować szacunkowo. W przypadkach, gdy podano wiele alternatywnych składników, pierwszy z wymienionych jest obliczany pod kątem wartości odżywczej. Dekoracje i opcjonalne składniki nie są wliczone.

*% dziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze. Ogólnie stosuje się określanie wartości energetycznej jako 2000 kcal dziennie.

A Wy Drogie Panie – jakie macie swoje pomysły na pyszną surówkę z marchwi? 🙂

By 4lejdis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *